Kanec: kto je kanec a ako to žije

Kanec: kto je kanec a ako to žije

PRIESTOR
(Sus scrofa)


Poznámka 2

VEDECKÁ KLASIFIKÁCIA

Kráľovstvo

:

Animalia

Kmeň

:

Chordata

Podkmeň

:

Vertebrata

Trieda

:

Mammalia

objednať

:

Artiodactyla

Rodina

:

Suidae

Podčeľaď

:

Svine

Milý

:

Sus

Druhy

:

Sus scrofa

Spoločný názov

: kanec

VŠEOBECNÉ DÁTA

  • Telesná výška: 90 - 180 cm plus chvost dlhý 30 - 40 cm
  • Výška v kohútiku (1): 55 - 110 cm
  • Váha: 50 - 350 kg
  • Dĺžka života: 15 - 20 rokov
  • Sexuálna zrelosť: 8-10 mesiacov

HABITAT A ZEMEPISNÁ DISTRIBÚCIA

Diviak, vedecký názov Sus scrofa je to najrozšírenejší rod čeľade Suidae na celom svete.

Je to artiodactyl pôvodom z Európy, juhovýchodnej Ázie, severnej Afriky a Malajského súostrovia vrátane celej série veľkých a malých ostrovov. Dnes sa však diviaky vyskytujú na celom svete a boli predstavené ako domáce zviera ako prasa.

Vo voľnej prírode žije radšej v lesoch a lesoch bohatých na podrast, kde sa rád skrýva pred prírodou, aj keď existujú výnimky, napríklad v Rusku žije v stepiach. V každom prípade je pre miesto, kde žije, charakteristické to, že v jeho blízkosti sa nachádza zdroj vody, pretože veľmi rád strieka vo vode a bahne, aby udržal určitú telesnú teplotu a chránil sa pred spálením a bodnutím hmyzom. Vyhýbajte sa oblastiam, kde v zime sneží, pretože zasnežená pôda predstavuje ťažkosti pri hľadaní potravy.

CHARAKTER, SPRÁVANIE A SOCIÁLNY ŽIVOT

Diviak je spoločenské zviera, ktoré žije v malých skupinách tvorených samicami so svojimi mláďatami. Často sa niekoľko samíc so svojimi mláďatami zhromažďuje a vytvárajú skupiny väčšie ako dvadsať jedincov alebo dokonca viac (boli pozorované skupiny až 100 jedincov).

Muži spravidla žijú sami a do ženských skupín sa pripájajú iba počas obdobia rozmnožovania, čo je čas potrebný na párenie.


Nie sú teritoriálne, aj keď spravidla majú tendenciu vždy zostať v určitej oblasti, ktorá sa rozprestiera na približne sto hektároch.

Starostlivosť o mláďatá sú zverené ženám, ktoré sú ochotné obetovať svoje životy s cieľom brániť ich.

Veľmi dôležitým aspektom v živote diviaka je váľanie sa v bahne (pozri video nižšie), pretože tento postup zabraňuje spáleniu, chráni pred bodnutím hmyzom a znižuje telesnú teplotu.

Ak v období, keď sa diviak blažene kotúľa v bahne, vyruší ďalší diviak, ktorý by ho chcel uloviť, nastanú zúrivé boje, až kým jeden z nich nebude nútený utiecť ohromený silou druhého.

Diviak vedie nočný život a najlepšie sa pohybuje od súmraku do úsvitu.

FYZICKA CHARAKTERISTIKA

Kanec je štruktúrovaný tak, aby bol bojovníkom, v skutočnosti tak hrubá koža, ktorá je navrhnutá tak, aby nedovolila preniknúť ostrými tesákmi jeho protivníkov, aj tesáky, sú vynikajúcimi zbraňami proti súperom.

Telo je pokryté štetinovou srsťou tvorenou štetinami farby od hnedej po sivú.

Má sexuálny dimorfizmus: muži sú spravidla väčší ako ženy.

Nohy sú veľmi svalnaté a krátke, pretože ich normálna chôdza je klus. Len v prípade, že je to skutočne potrebné, diviak rýchlo cvála. Každá noha je opatrená kopytom, ktoré je prakticky tvorené tretím a štvrtým prstom. Ostatné prsty, ktoré nie sú príliš vyvinuté, spočívajú na zemi iba pri chôdzi po mäkkej zemi.

Dolné špičáky sa zmenili na tesáky (oveľa väčšie u mužov ako u žien), ktoré vyčnievajú z úst, zatiaľ čo horné špičáky sedia za tesáky. Tie sa naostria tak, že sa o seba navzájom obtierajú, takže sú obzvlášť ostré.

Zdá sa, že zrak nemá u diviakov veľmi rozvinutý, zatiaľ čo čuch a chuť sú najrozvinutejšími zmyslami.

Pre diviaka je charakteristický ňufák, ktorý sa pri jedle pohybuje kruhovým spôsobom.

KOMUNIKÁCIA

Komunikujú prostredníctvom vokalizácií predstavovaných chrochtaním a škrípaním.

STRAVOVACIE NÁVYKY

Diviak je všežravý par excellence, aj keď 90% jeho potravy vychádza zo zeleniny: ovocie, semená, huby, orechy, hľuzy, korene, cibule. Potravu nachádza vďaka svojmu mobilnému ňufáku, ktorý končí v nosných dierkach. Trávi čas voňaním zeme a keď nájde niečo, čo sa mu páči, začne kopať svojím ňufákom, pretože nozdry sa dajú uzavrieť, aby sa zabránilo vniknutiu cudzích telies.

Nepohrdne ani mäsom, ktoré môže nájsť ako pozostatok po nejakom inom predátorovi, ani lovom malých zvierat, ako sú vtáky, hlodavce, plazy, hmyz, kôrovce, mäkkýše a červy.

REPRODUKCIA A RAST MALÉHO

V miernych podnebných pásmach ženy rodia mláďatá spravidla na jar, zatiaľ čo v tropických podnebných pásmach sa pôrody rodia celoročne, aj keď sú v období dažďov koncentrovanejšie. Samice diviakov majú cyklus približne 21 dní a zostávajú v horúčave tri dni.

Keď nastane obdobie reprodukcie a samice sa zahrejú, muži, ktorí obvykle vedú samotu, sa pridajú k skupine a po lovení bojom s inými prítomnými mužmi sa pária s čo najväčším počtom žien. Boje v tomto období medzi mužmi sú veľmi násilné.

Gravidita trvá asi 100 - 115 dní, na konci ktorej sa samica vzdiali od skupiny, hľadá si pokojné a bezpečné miesto a po príprave primeraného lôžka porodí 4 až 8 šteniat, niekedy dokonca 12. Jedná sa o ošetrovali 3 - 4 mesiace v brlohu, ktorý opustili iba v krátkych obdobiach, v ktorých sledujú matku pri hľadaní potravy. Mláďatá počas prvých šiestich mesiacov života majú charakteristickú pruhovanú srsť, ktorá im umožňuje lepšie miešanie v podraste.

Vo veku 3 - 4 mesiacov sa kurčatá odstavia a v tom okamihu sa samica znovu pripojí k skupine spolu s kurčatami a osamostatnia sa krátko pred ďalším vrhom matky (zvyčajne okolo siedmich mesiacov).

Ženy dosahujú pohlavnú dospelosť okolo 8. - 10. mesiaca veku, ale nereprodukujú sa, kým nedosiahnu 18. mesiac, zatiaľ čo muži, hoci dosahujú pohlavnú zrelosť viac-menej ako ženy, sa pária až v 5. roku života ako predtým. mať postavu, aby konkurovali väčším mužom.

Je potrebné poznamenať, že vo všeobecnosti je úmrtnosť mladých ľudí 50%, pretože sú zabití inými predátormi alebo chorobami.

PREDÁCIA

Okrem človeka sú hlavnými predátormi diviaka medvede, veľké mačky a dokonca aj krokodíly. V každom prípade je veľmi bežné, že mláďatá loví séria predátorov, ako sú veľké hady, dravé vtáky, divé mačky.

Navrhujeme toto video, kde sú dospelé diviaky napadnuté gepardom .... uvidíte, ako to skončí.

STAV OBYVATEĽSTVA

The kanec zaraďuje sa do Červeného zoznamu IUNC medzi druhy s nízkym rizikom vyhynutia NEJMENŠÍ OBAV (LC).

Všeobecne je tento druh hojný na celom svete, okrem oblastí, kde sa intenzívne loví človekom (napríklad vo východnej Európe a juhovýchodnej Ázii).

VÝZNAM PRE SOCIÁLNY, EKONOMICKÝ A EKOSYSTÉM

V oblastiach, kde sú pôvodní, sú vynikajúcim zdrojom potravy pre veľké zvieratá, zatiaľ čo v oblastiach, kde boli introdukovaní a nemajú prirodzených nepriateľov, sú skutočnou pohromou, pretože ničia pôvodnú vegetáciu tým, že hľadajú jedlo a lovia faunu. miestne, ako sú vtáky hniezdiace na zemi. V skutočnosti sú považované za jeden z najničivejších známych druhov.

Sú tiež zdrojom chorôb pre ľudí, ktorí môžu prenášať choroby ako trichinóza, cysticerkóza a brucelóza buď priamo pri fyzickom kontakte, alebo konzumáciou nedostatočne tepelne upraveného mäsa.

Na druhej strane je potrebné povedať, že vo svetovom hospodárstve predstavujú diviaky (všeobecne ošípané) dôležitú potravu v ľudskej strave, pretože produkujú výživné mäso, sú plodné a majú rýchly rastový cyklus.

Diviak je trénovaný na hľadanie hľuzoviek pomocou veľmi citlivého čuchu. V Egypte sa používa na pošliapanie semien, pretože jeho kopytá vytvárajú otvory, ktoré majú veľkosť a hĺbku úplne adekvátnu na umiestnenie semien (tam, kde nie je prítomná mechanizácia plodín).

Poznámka

  1. Kohútik: oblasť tela štvornožcov, ktorá sa nachádza medzi krkom a lopatkami, považuje sa za najvyššiu oblasť chrbta, kde sa meria výška;
  2. obrázok nepodlieha autorským právam: Foto zdvorilosť NASA (Národný úrad pre letectvo a vesmír).

Video: Wayside Special. FULL EPISODE. KEEP IT WEIRD!