Narwhal: kto je a ako žije

Narwhal: kto je a ako žije

NARWHAL

VEDECKÁ KLASIFIKÁCIA

Kráľovstvo

:

Animalia

Kmeň

:

Chordata

Podkmeň

:

Vertebrata

Trieda

:

Mammalia

objednať

:

Kytovca

Podradiť

:

Odontoceti

Rodina

:

Monodontidae

Milý

:

Monodon

Druhy

:

Monodon monoceros

Spoločný názov

: narval

VŠEOBECNÉ DÁTA

  • Telesná výška: 4 - 4,7 m (okrem rohu asi 3 m)
  • Váha: 1 000 - 1 600 kg
  • Dĺžka života: 50 rokov v prírode
  • Sexuálna zrelosť: žena: 4 m dlhé a vážiace okolo 900 kg (4 - 7 rokov); mužské: 4,7 m dlhé a vážiace okolo 1 600 kg (4 - 7 ročné)

HABITAT A ZEMEPISNÁ DISTRIBÚCIA

Narval, vedecký názov Monodon monoceros spolu s belugami je druhým zástupcom čeľade Monodontidae. Je to veľryba, ktorá žije severnejšie od 70 ° do 80 ° severnej šírky, teda v Severnom ľadovom oceáne, v blízkosti polárneho ľadového balíka, z ktorého sa zriedka vzďaľuje.

Narvalové radšej zostávajú v hlbokých, veľmi slaných vodách. Počas letného obdobia asi na dva mesiace sa sťahujú do južných zátok a fjordov, kde nachádzajú hlbokú vodu. Najväčšia populácia narvalov na svete žije v arktických oblastiach Kanady a severozápadného Grónska.

FYZICKA CHARAKTERISTIKA

Telo narvala je belavej farby, posiate početnými tmavými škvrnami na chrbte a trochu svetlejšími na bruchu.

Hlava je vo vzťahu k zvyšku tela relatívne malá a nemá zobákovitý ňucháč, typický pre odontocéty, ale sploštený.

Zvláštnosťou tohto veľkého kytovca je výrazný sexuálny dimorfizmus: majú iba dva zuby na čeľusti, z ktorých iba u mužov (u žien je to veľmi zriedkavé), u ľavého oblúka neustále rastie, dopredu a doľava - špirálovitý trend. dosť na to, aby získal tvar rohu.

Tento roh v narvalu môže dosiahnuť dĺžku 3 ma hmotnosť 10 kg. V distálnej časti má hladký vzhľad, zatiaľ čo zvyšok získava rôzne farby v závislosti od typu rias, z ktorých je kolonizovaný. Je tvorená vonkajšou vrstvou cementu, najvnútornejšou vrstvou dentínu a je popretkávaná početnými dutinami, v ktorých prúdi krv. Ak je poškodený, roh sa opravuje, pretože dentín neustále rastie. Zvyšok zubov rastie normálne, len pár centimetrov. Posledné štúdie ukázali, že roh je veľmi bohatý na zmyslové receptory, ktoré sa prostredníctvom nervových vlákien pripájajú k zubnej dreni a odtiaľ k mozgu. Tento objav bol veľmi dôležitý, pretože zdôrazňuje, že cez roh môže narval mať informácie o slanosti vody (na ktorú je obzvlášť citlivá), o teplote a tlaku (veľmi dôležité, pretože je to jeden z kytovcov, ktorý ide veľmi hlboko).

Narval nemá chrbtovú plutvu, ale iba malý nepravidelný hrebeň vysoký asi 5 cm.

Ak vezmeme do úvahy, že ide o zvieratá, ktoré žijú v arktických oblastiach, asi tretinu ich hmotnosti tvorí tuk.

CHARAKTER, SPRÁVANIE A SOCIÁLNY ŽIVOT

Narval je zviera, ktoré žije v skupinách obvykle tvorených niekoľkými jedincami, najviac 6 - 20, ktorých však počas sezónnych migrácií pribúdajú tisíce. Skupiny sú spravidla jednotné podľa pohlavia a vekovej skupiny: dospelí muži, ženy s mláďatami, mladiství.

Narval je zviera, ktoré má tendenciu zostať po celý rok blízko ľadového obalu a z ľadu vychádza cez otvory alebo otvory na dýchanie.

Sú to hlbokomorské veľryby, ktoré sa dokázali ponoriť do hĺbky viac ako 1 000 m (ďalším hlboko hlbokým kytovcom je vorvaň).

Skutočnosť, že samec je vybavený rohom a samica nie, naznačuje, že ho muži používajú v bojoch o právo na párenie: narvaly boli v skutočnosti videné so zlomenými rohmi alebo s kúskami rohov v tele. Zároveň však bolo vidno, ako narvalky trú svoje rohy spolu bez agresívneho prístupu. Iní vedci predpokladajú, že by sa tento roh mohol použiť na presun sedimentov z morského dna pri hľadaní potravy, táto hypotéza však nie je všeobecne akceptovaná, pretože samice ju nemajú. Vedci preto nenájdu platné vysvetlenie tohto veľmi veľkého rozšírenia chrupu a viac sa zhodujú v tvrdení, že ide iba o sekundárny sexuálny charakter bez akejkoľvek praktickej dôležitosti.

Všetky pokusy o zabezpečenie života týchto zvierat v zajatí boli úplným neúspechom: po 1-4 mesiacoch všetky uhynuli. Domnievame sa, že to pravdepodobne súvisí so skutočnosťou, že typ štruktúr potrebných na ich umiestnenie by mal byť taký veľký ako ten, ktorý je nevyhnutný na umiestnenie dlhej veľryby, vrátane klaksónu nad 7 m.

STRAVOVACIE NÁVYKY

Narval sa živí rybami (treska, losos, sleď), hlavonožcami (chobotnice, kalmáre) a kôrovcami, ktoré vyhľadáva aj v hlbokých vodách. Pretože je zviera takmer bezzubé, predpokladá sa, že na zachytenie rýb, ktoré sa potom prehltnú celé, sa používa odsávanie.

REPRODUKCIA A RAST DETÍ

Narval v skutočnosti nie je zvlášť študovaným zvieraťom, pre ktoré nie sú presne známe spôsoby reprodukcie. Bolo vidieť, že párenie ako samca, tak aj samice je usporiadané vertikálne, brucho k bruchu a v tejto polohe je kopulácia.

Párenie sa uskutočňuje v období od marca do mája s graviditou, ktorá trvá asi 15 mesiacov, preto sa mláďatá rodia medzi júlom a augustom nasledujúceho roku.


Spravidla sa narodí iba jedno šteňa, ale narodenie dvojčiat nie je neobvyklé. Dieťa je po narodení dlhé 1,5 m, váži asi 80 kg a je tmavšie ako rodičia.

Nie je presne známe, ako dlho dojčenie trvá, ale predpokladá sa, že je to podobné ako v prípade belugy: 1,5 - 2 roky.

Interval medzi pôrodmi je približne 3 roky

PREDÁCIA

Okrem človeka nemá narval veľa prirodzených nepriateľov: kosatky, zriedkavejšie ľadové medvede a príležitostne grónske žraloky a mrože.

Ďalšiu príčinu smrti predstavuje ľad: nie je neobvyklé, že nejaký narval je uväznený v ľade (v angličtine existuje pre túto situáciu presný termín „savssat“). Tento jav sa pozoroval v zime 1914-1915, keď sa v ľade našlo uväznených viac ako 1 000 narvalov (môže k nemu dôjsť náhle v dôsledku zmeny vetra a náhleho poklesu teploty).

STAV OBYVATEĽSTVA

Narval je zaradený do Červeného zoznamu IUNC (2009.1) medzi zvieratá, ktorým hrozí hrozba vyhynutia NEAR THREATENED (NT) odhadom populácie asi 80 000 jedincov.

IUNC vyhodnotila narval ako blízky hrozbe vyhynutia, pretože intenzívny lov, ktorý sa proti nemu vykonáva z Grónska a Kanady, je vážne znepokojený, najmä kvôli nedostatku spoľahlivých údajov o úmrtnosti.

Kanada a Grónsko lovia týchto tvorov, aby získali slonovinu z rohu a pre mäso a tuk, ktoré tvoria typické jedlá, ako napr. mattak (foto zboku). Aj keď Cananda aj Grónsko vraždu citovali, stále sa zdá, že tieto limity sú príliš vysoké (v roku 2004 to bolo 300 exemplárov), aby vzbudzovali znepokojenie na celom svete.

Svojho času obyvatelia Inuitov svojho času intenzívne lovili narval pre svoju kožu, tuk, mäso (ktorým kŕmili psy) a tiež roh, ktorý sa používal na výrobu ozdobných predmetov. V stredoveku bol jeho roh identifikovaný s rohom jednorožca, a preto ho lovili kvôli získaniu magických alebo terapeutických šperkov. Aj dnes však napája nelegálnu dopravu, pretože je bohužiaľ vyhľadávaná mnohými turistami.

Ďalšie hrozby pre ich obyvateľov predstavuje zmena podnebia, ktorá mení ich biotop. Narval patrí v skutočnosti medzi arktické cicavce, ktoré sú najcitlivejšie na zmeny podnebia z dôvodu obmedzeného geografického rozšírenia, a teda obmedzeného biotopu a vysoko špecializovanej stravy.

Tento druh je uvedený v prílohe II k dohovoru CITES (Dohovor o medzinárodnom obchode s ohrozenými druhmi fauny a flóry, známy len ako „Washingtonský dohovor“), ktorý obsahuje druhy, ktorým nevyhnutne nehrozí vyhynutie, ale ktorých obchod musí byť kontrolovaný, aby sa zabránilo nezlučiteľné s ich prežitím. Je tiež uvedený v prílohe II k CMS (Dohovor o sťahovavých druhoch).

Európska únia zaviedla absolútny zákaz dovozu rohov (účinný od decembra 2004) na celom území Únie.

KURIOSITA A DRAMATICITA

Náhodou som pri surfovaní na internete náhodou našiel stránky, ktoré poskytujú turistické informácie o rôznych krajinách sveta. Pod nadpisom „Kuchyňa“ v súvislosti s reklamou na Grónsko som našiel tieto spisy: «Grónskym národným jedlom je suaasat, varené pečaťové mäso s ryžou a cibuľou. Ďalšou špecialitou je mattak, veľrybí koža s tenkou vrstvou tuku, konzumovaná surová nakrájaná na štvorce. Pre naše chutné jedlá je grilovaná verzia mattaku pravdepodobne chutnejšia, pečená so stranou praženej cibule alebo varenými zemiakmi (...) ».

Zaujímalo by ma: prečo sa tieto veci zdôrazňujú namiesto toho, aby sa jednoznačne odsuzovalo, že tieto krajiny ponúkajú potravu pre chránené a ohrozené zvieratá a že kvôli nim sa táto biodiverzita určite stratí? Prečo jasne nepovedať, ako to je, a potom nechať na svedomí každého, či dané mäso bude alebo nebude jesť a či bude aj naďalej zahŕňať tieto krajiny do itinerára svojich sviatkov?


Video: GABI VS KUVIK