Panthera pardus - leopard

Panthera pardus - leopard

LEOPARD
(Panthera pardus)


Poznámka 2

VEDECKÁ KLASIFIKÁCIA

Kráľovstvo

:

Animalia

Kmeň

:

Chordata

Podkmeň

:

Vertebrata

Trieda

:

Mammalia

objednať

:

Šelma

Podradiť

:

Feliformia

Rodina

:

Felidae

Podčeľaď

:

Pantherinae

Milý

:

Panthera

Druhy

:

Panthera pardus

Spoločný názov

: leopard

VŠEOBECNÉ DÁTA

  • Telesná výška: 1,60 m (vrátane 60 cm chvosta) - 2,95 m (vrátane 95 cm veci)
  • Výška v kohútiku(1): 45 - 80 cm
  • Váha: 23 - 90 kg
  • Dĺžka života: v zajatí do 21 - 23 rokov; vo voľnej prírode nie je známe, ale odhaduje sa na okolo 7-10 rokov
  • Sexuálna zrelosť: 2, 5 - 3 roky

HABITAT A ZEMEPISNÁ DISTRIBÚCIA

Tam Panthera pardus lepšie známy ako leopard, je to mačka, ktorá žije na širokej škále biotopov od dažďových pralesov, lesov, krovín, trávnatých porastov, hôr až po vlhké vysočiny. V skutočnosti sa bežne vyskytuje vo východnej a strednej Afrike (okrem púštnych oblastí Sahary a Kalahari), na Arabskom polostrove, na Sinaji a v Turecku. Potom sa presunieme k celému južnému pásu Ázie: Indii, Číne, ruskému Ďalekému východu, Kaukazu, aby sme sa dostali na ostrovy Jáva a Srí Lanka.

V nasledujúcich krajinách: Hongkong, Kuvajt, Líbya, Singapur, Sýria, Tunisko sa považujú za vyhynuté a jeho prítomnosť je neistá v Iraku, Kazachstane, Kórei, Libanone, Lesothe a Mauritánii.

Ideálne biotopy sa spravidla nachádzajú blízko vody, pretože po jedle ju treba piť.

CHARAKTER, SPRÁVANIE A SOCIÁLNY ŽIVOT

Leopard je rovnako ako mnoho veľkých mačiek samotárskym zvieraťom a zvyčajne trávi deň vo svojom brlohu alebo posadený na nejakom strome, kde sa vďaka svojej farbe srsti na svojom území veľmi dobre maskuje. loví v noci, ale nie je neobvyklé, že ho vidím loviť aj cez deň.

Nespolupracuje so svojimi rovesníkmi a svoje územie (s priemerom okolo 25 km2) označuje močom, aby naznačil, že muži jeho druhu neprejdú a často leopard reve, aby posilnil svoju prítomnosť. Územie možno zdieľať iba so ženami, ale nie iba s mužmi.

Charakteristikou leoparda je, že mohli pokojne žiť medzi ľuďmi a nevidieť ho, takže jeho schopnosť maskovať sa a vedieť sa pohybovať v tichu je taká veľká.

Sú vynikajúcimi bežcami, vynikajúcimi horolezcami v horách aj na stromoch, dobrými plavcami (aj keď nie tak vynikajúcimi ako tigre), ale zvlášť milovníkmi vody (na rozdiel od tigrov by nikdy neprenasledovali korisť vo vode),

FYZICKA CHARAKTERISTIKA

Leopard všetkých mačkovitých šeliem je určite najtajnejší, najpôvabnejší a najsilnejší so svalnatým telom.

Vyznačuje sa škvrnitou srsťou s veľmi dobre vyznačenými tmavými krúžkami a všeobecne sa vzory a farba srsti medzi leopardmi rôznych oblastí výrazne líšia, ako aj hustota srsti, ktorá má v tropických oblastiach tendenciu mať kratšiu a kratšia srsť. zatiaľ čo v chladných klimatických oblastiach je srsť dlhšia a hustejšia. Zistilo sa, že vo všeobecnosti existuje tendencia k melanizmu (tmavo sfarbená srsť), keď leopard žije v hustých oblastiach podrastu, teda v tmavom prostredí, kde sú potrebné tmavé farby na lepšie maskovanie.

Zvláštnosťou je chvost, dlhý a mohutný, ktorý slúži na zabezpečenie rovnováhy a ktorý je držaný so zdvihnutou špičkou, keď zviera kráča.

Má vynikajúce nočné videnie, šesťkrát vyššie ako u človeka, v skutočnosti sú zrak a sluch dve najpoužívanejšie zbrane na lov.

Nohy sú veľmi dlhé, mohutné a opatrené obidvoma zaťahovacími pazúrmi, ktoré sa používajú na uchytenie koristi a na vyznačenie územia poškriabaním stromov, a mäsitými podložkami, vďaka ktorým sa dokáže ticho pohybovať.

Je tiež vybavený silnými tesákmi, ako u väčšiny mačkovitých druhov, a čeľusťami vybavenými silným svalstvom, ktoré mu umožňuje uchopiť a chytiť korisť.

STRAVOVACIE NÁVYKY

Leopard je vynikajúci a hrôzostrašný lovec. Živí sa pomerne širokou škálou zvierat od bylinožravcov (gazely, impaly atď.), Až po ošípané, primáty, psy, ryby, vtáky a keď sú hladní, jedia aj hmyz ... skrátka čokoľvek robia. rozumej, nepohrdni.

Zvyčajne loví v noci a prekonáva veľmi veľké vzdialenosti, aby našiel korisť, ku ktorej sa potichu priblíži, aby na ňu vrhla sily, keď už nemá šancu uniknúť a zabiť ju. Málokedy útočí na otvorenom poli.

Ak má korisť určitú veľkosť, leopard ju nemôže zjesť naraz, takže aby ju mrchožravci nezožrali, odnesie ju na strom, umiestni ju na vidličku medzi dva konáre a uchová ju ako zásobu.

REPRODUKCIA A RAST DETÍ

Keď leopard samec nájde po párení samicu v ruji, žije spolu istý čas predtým, ako samica porodí, ale samec zvyčajne odíde pred narodením mláďat a nezúčastňuje sa rodičovskej starostlivosti.

V závislosti od regiónu, v ktorom žije, sa samica môže páriť kedykoľvek počas roka (India a Afrika) alebo od januára do februára (Mandžusko a Sibír). Teplo trvá asi týždeň, zatiaľ čo gravidita trvá od 90 do 105 dní. Môžu sa narodiť 2 - 3 mláďatá, ale zvyčajne prežijú iba 1 alebo 2 mláďatá.

Aby porodila samicu, hľadá jaskyňu, ktorá bude predstavovať jej brloh. Po narodení mláďatá leoparda vážia asi pol kila, sajú mlieko od matky a prvých desať dní života sú slepé. Obdobie 3 mesiacov v ktoré mláďatá začnú sprevádzať matku pri love, aby sa naučili techniky.

S matkou zostávajú do 18 - 24 mesiacov, potom si pôjdu hľadať svoje vlastné územie.

PREDÁCIA

Ostatné zvieratá, ktoré môžu leopardy loviť, sú levy, tigre a krokodíly a najlepšou obranou, ktorú proti nim má, je maskovanie.

STAV OBYVATEĽSTVA

Napriek tomu, že leopard žije, ako sme videli na rôznych biotopoch a regiónoch, je vďaka rastúcej antropizácii a následnému ničeniu jeho prirodzených biotopov, lovu a chorôb, ako je videný, v Červenom zozname IUNC klasifikovaný ako NEAR THREATENED (NT) to je taxón, ktorému takmer hrozí vyhynutie, ktoré by sa mohlo vyskytnúť do troch generácií (30 rokov), ak sa neprijmú adekvátne opatrenia.

ZVEDAVOSŤ “

Zvláštnym typom leoparda je ČIERNY PANTER, čo nie je nič iné ako čierny pigmentovaný leopard, ktorý sa nachádza v tropických lesoch Ázie.

Poznámka

  1. Kohútik: oblasť tela štvornožcov medzi horným okrajom krku a chrbtom a nad ramenami, v praxi najvyššia oblasť tela zvieraťa;
  2. obrázok nepodlieha autorským právam.

Video: The Beautiful Clouded Leopard